Novinky

          • RODIČOVSKÝ MAJÁLES 2023

          • 13.5.2023 od 17:30 hod v priestoroch školy

            Vážení rodičia, priatelia a podporovatelia školy, pozývame Vás na rodičovský majáles. Pripravený je welcome drink, FUNZONA MS 2023 v ľadovom hokeji, tradičná dražba dresu a hodnotná tombola. Hlavná cena kávovar. Lístky na majáles si môžete zakúpiť na sekretariáte školy alebo prostredníctvom triedneho učiteľa. 

        • S florbalkami do školy!
          • S florbalkami do školy!

          • S florbalkami opäť do školy! V stredu 12.04. oslavujeme na Slovensku ďalší skvelý Medzinárodný deň florbalu - aj tentoraz unikátnym spôsobom. Všetci chlapci a dievčatá si môžu priniesť do školy svoje florbalky alebo si ich požičať od svojich kamarátov a zahrať si počas dňa florbal v telocvični, či na školskom dvore. Oslávme tento deň pohybom a radosťou zo športu v akejkoľvek podobe. Viac športových zážitkov vám na konci školského roka prinesie celoslovenské školské finále SUPER FLORBAL s čistou energiou Ekofondu SPP.

            Váš Slovenský zväz florbalu a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

          • PREVÁDZKA počas ,,VEĽKONOČNÝCH PRÁZDNIN“ 6.4.2023 a 11.4.2023

          • PREVÁDZKA počas ,,VEĽKONOČNÝCH PRÁZDNIN“

             6.4.2023 a 11.4.2023

             

             

            Prevádzka počas ,,VEĽKONOČNÝCH PRÁZDNIN“ bude pre prihlásené deti zabezpečená v pavilóne 1 (vchod od ,,Farby-laky“) :

             

            V 1.triede budú deti z 1., 2., 3.a 4. triedy

            a v  2. triede budú deti z 5., 6., 7. a 8. triedy.

             

            Pavilón č.2( od panelákov) bude uzamknutý z bezpečnostných dôvodov.

             

            Prevádzka vo všetkých triedach bude obnovená od stredy 12.4.2023.

             

        • CLIL na hodinách anglického jazyka
          • CLIL na hodinách anglického jazyka

          • Naši šiestaci sa v rámci učiva anglického jazyka realizovali prostredníctvom CLIL metódy pri varení. V našej krásnej renovovanej kuchynke sme mali možnosť pripravovať rôzne recepty a to všetko po anglicky :D Recepty si deti vyberali a pripravovali samé. A že to boli samé mňamky, to sa môžete presvedčiť aj z fotodokumentácie.

            Počuli ste už o metóde CLIL? Pod touto skratkou sa skrýva názov Content and Language Integrated Learning, v preklade integrované tematické vyučovanie nejazykových predmetov. Jednoducho povedané, metóda CLIL je vyučovaním cudzieho jazyka cez zdokonaľovanie zručností v inom, úplne nejazykovom odbore.

            Takýmto spôsobom sa dokážete zlepšiť v tom, čo vás baví, a vôbec nemusí ísť primárne o cudzí jazyk. Ten si osvojíte intuitívnym spôsobom, napríklad popri maľovaní, programovaní či štúdiu prírodovedných predmetov.

            Bežné vyučovanie cudzích jazykov je zamerané prevažne na precvičovanie štyroch rôznych zručností – čítania, počúvania, rozprávania a písania. metódou CLIL môžu študenti priamo na hodine učiť, ako pristupovať v cudzom jazyku k jednotlivým situáciám.

            Aký je najväčší rozdiel v tom, keď sa deti učia metódou CLIL oproti obyčajným spôsobom výučby cudzieho jazyka? V prvom rade je to väčšia zábava! Tento spôsob zdokonaľovania sa v cudzom jazyku v sebe nezahŕňa žiadne drilovanie slovíčok, gramatiky, prekladanie viet od slova do slova či nudné modelové situácie. 

        • Poskytovanie dotácií na stravu od mája 2023
          • Poskytovanie dotácií na stravu od mája 2023

          • Novelou zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov dochádza k zmenám v poskytovaní dotácií na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“).


             

            Dotácia na stravu sa bude v zmysle § 4 ods. 6 zákona o dotáciách poskytovať v sume:

            1. 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti

            v materskej škole a odobralo stravu (rodič dopláca 1€ / deň – 0,70€ stravné +0,30€ réžia)

            b)      2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v základnej škole na prvom stupni a odobralo stravu (rodič dopláca 0,30€ / deň réžia)

            c)      2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo stravu (rodič dopláca 0,30€/deň réžia)

             

            Nárok na dotáciu na stravu majú

            V zmysle § 4 ods. 3 zákona o dotáciách, dotáciu na stravu možno poskytnúť na zabezpečenie obeda a iného jedla v MŠ a v ZŠ na dieťa, ktoré navštevuje:

            a)      posledný ročník MŠ alebo základnú školu, ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o dotáciu prostredníctvom zariadenia školského stravovania,

            b)      MŠ, okrem dieťaťa navštevujúceho posledný ročník MŠ (t. j. dieťa vo veku od 2. do 5. rokov), a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima,

            c)      MŠ, ak v MŠ, okrem dieťaťa navštevujúceho posledný ročník MŠ, je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi.

             

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu upozorňujeme, že v prípade detí navštevujúcich posledný ročník MŠ alebo základnú školu, bude možné dotáciu na stravu od 01.05.2023 poskytnúť len za podmienky, ak rodič dieťaťa alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu (ďalej spolu len „rodič“) o dotáciu písomne požiada.

            V prípade, ak rodič dieťaťa nedoručí písomnú žiadosť zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým rodič v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiada.

             

            Písomná žiadosť (návratka) bude odovzdaná žiakovi prostredníctvom triedneho učiteľa, a vyplnenú ju treba tak isto vrátiť triednemu učiteľovi.

             

            V prípade, ak sa žiak nestravoval a chcete začať poberať stravu od mája 2023, je potrebné vyplniť aj zápisný lístok na stravovanie, ktorý bude k dispozícii u triednych učiteľov.

             

          • ŠPORTOVÉ POPOLUDNIE v MŠ

          • Vo štvrtok 23.3.2023 si deti z našej materskej školy aj so svojimi rodičmi otestovali svoju odvahu, obratnosť, odvahu i zručnosť. Pani učiteľky si spoločne aj s pani asistentkami pripravili pre deti i rodičov v priestoroch telocviční základnej školy popoludnie plné športu a zábavy.

            Pripravené stanovištia všetky deti hravo zvládli, na záver si spoločne zatancovali a právom si zaslúžili aj sladkú odmenu.

          • ŠPORTOVÉ POPOLUDNIE v MŠ

          • Milí škôlkari, milí rodičia!

             

            Vo štvrtok 23.3.2023 Vás srdečne pozývame na

             

            ,, Š P O R T O V É   P O P O L U D N I E

            pre deti navštevujúce materskú školu“,

             

             ktoré sa uskutoční v telocvičniach našej základnej školy.

            Pripravené sú pre deti rôzne športové aktivity.

             

            Časový harmonogram:

            1.skupina:    od 16:00 hod. deti z budovy č.85(1.-4.trieda)

            2.skupina:      od 17:00 hod. deti z budovy č.87(5.-8.trieda)

             

            Prosíme rodičov, aby aj s deťmi do telocviční vstupovali vo vhodnej obuvi a dodržiavali časový harmonogram.

             

            Tešíme sa na Vás!

             

                                                                                                                              Kolektív zamestnancov MŠ

        • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI - 2. miesto v kraji!
          • OLYMPIJSKÝ ODZNAK VŠESTRANNOSTI - 2. miesto v kraji!

          • V pondelok sme získali krásne 2. miesto spomedzi 21 súťažných škôl v krajskom kole športovej súťaže Olympijský odznak všestrannosti

            Naši demitrovci pod vedením pani učiteľky Mgr. Moniky Chromiakovej neustále makali a nevzdávali sa ani pred cieľom. Navzájom sa podporovali, motivovali a ich úsilie nevyšlo veru nazmar.

            Ich odhodlanie, sila či tímovosť bola prítomná na každom jednom kroku

            Decká, sme na vás hrdí a obrovská gratulácia!

        • Detský čin roka
          • Detský čin roka

          • Náš žiak Mykhaylo Triasak z 8.B bol nominovaný do kategórie - Pomoc rovesníkom v rámci Detského činu roka

            a dnes získal aj ocenenie v celoslovenskom projekte Ľudia ľuďom, za jeho krásny čin - pomoc ukrajinským deťom.

            Jeho dobrosrdečnosť, motiváciu a veľkú silu pomáhať dnes ocenil pán riaditeľ, ktorý mu odovzdal diplomy a ceny z Detského činu roka.

            Miško,gratulujeme Ti a ďakujeme, že všetkým tak nezištne pomáhaš.

        • Poznáte cirkulárne mapy?
          • Poznáte cirkulárne mapy?

          • Tento týždeň o takejto mape prišiel porozprávať našim ôsmakom pán Mgr. Rehák z občianskeho združenia Sivý vlk. Dozvedeli sme sa, že v mape nášho mesta je viac ako 150 miest, ktoré sú v súlade s obehovym hospodárstvom. Zopakovali sme si tiež ako odpad minimalizovať, ako sa dá využiť a kam sa dostane na konci svojej cesty. Na záver si žiaci svoje vedomosti otestovali v kvíze a 2 najlepší získali krásne ceny.

            ĎAKUJEME.

        • Piataci vyrábali zelenú elektrinu
          • Piataci vyrábali zelenú elektrinu

          • Naši piataci si pred pár dňami vyskúšali jednoduchý spôsob, ako si elektrickú energiu vyrobiť sami.

            Pomohli im s tým študenti Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom v sprievode p. učiteľky Vlkovej. Študenti priniesli všetok potrebný materiál a vysvetlili postup práce. Deti sa rozdelili do skupín a s pomocou študentov začali vyrábať malé „elektrárne“.

            Najskôr pripravené nádoby naplnili zeminou a zasadili do nich rastlinky. Potom rastlinky poliali a do nádob s rastlinkami zasunuli po dva kovové drôtiky. Nakoniec študenti priložili  na drôtiky v kvetináčoch meracie prístroje. Ukázali deťom, že každá z rastliniek vlastne vyrába elektrickú energiu. Ak by sa takýchto kvetináčov spojilo niekoľko za sebou, spokojne by mohli rozsvietiť malú žiarovku!

            Naši piataci teraz už vedia, že elektrická energia je pre náš život veľmi dôležitá. Musíme ju však vyrábať tak, aby to stálo čo najmenej a pritom aby naše životné prostredie ostalo čisté, nenarušené a krásne.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Na základe zákona č.245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene
            a doplnení niektorých zákonov, podľa § 150 odsek 5, udeľujem riaditeľské voľno
            z organizačných dôvodov na deň 22.3.2023 pre žiakov 5. až 8. ročníka.

            Dôvod: Testovanie 9/2023. Stravníci - žiaci 5. až 8. ročníka môžu v tento deň v čase od 12.30 do 14.00 prísť do
            školy na obed, v opačnom prípade treba dieťa odhlásiť.

            Mgr. Oto Bača, riaditeľ školy

        • OZNAM ŠKD
          • OZNAM ŠKD

          • Vážení rodičia,

            oznamujeme Vám, že v šk.r. 2023/24 plánujeme predĺžiť prevádzku ŠKD do 16:30.

          • Malá veľká tenistka

          • Charlotte Prekopp

            Aj medzi prvákmi nám už vychádza športová hviezdička Charlotte Prekopp, ktorá vo svojej vekovej kategórii do 8 rokov odohrala viacero tenisových turnajov a vyhrala niekoľko pohárov a medailí. Úspechy dosiahla aj na turnajoch v ČR, kde hráva sútaže do 9 rokov.

          • PREVÁDZKA MŠ POČAS JARNÝCH PRÁZDNIN od 27.2.2023 do 3.3.2023

          •  

             

            Prevádzka v MŠ počas ,,JARNÝCH PRÁZDNIN“ pre prihlásené deti bude zabezpečená iba v BUDOVE č.85(,,malá škôlka“) v Pavilóne 1(vchod od ,,Farby-laky“) to nasledovne:

             

             

            Pavilón 1(vchod od ,,Farby-laky“):

             

            V 1.triede (prízemie) budú deti z 1. až 4.triedy

            V 2. triede (poschodie) budú deti z 5.až 8. triedy.

             

            Pavilón 2(vchod od panelákov) bude uzamknutý.

          • Oznámenie od spoločnosti RAJO

          • V texte uvádzame stanovisko spol RAJO k pozastaveniu dodávania mlieka

             

                                                                                                                                                                          14.2.2023

             

                                         Vážené vedenie školy,

            Vážení rodičia,

             

            dlhodobou stratégiou spoločnosti RAJO v rámci Školského programu je sprostredkovať čo najväčšiemu počtu žiakov dotované mliečne produkty prostredníctvom siete škôl na Slovensku.

             

            Preto je nám ľúto, že vám musíme oznámiť, že pre neočakávane vysoký záujem škôl a žiakov zapojených do Školského programu o dotované RAJO mliečne  produkty došlo aktuálne k vyčerpaniu štátnych a európskych prostriedkov pomoci na zabezpečenie bezplatnej dodávky do školských zariadení pridelených našej spoločnosti.

             

            I napriek tomu, že vzniknutú situáciu intenzívne riešime s kompetentnými organizáciami, musíme, žiaľ, momentálne pozastaviť predaj našich mliečnych výrobkov do školských zariadení za dotované ceny.

             

            O aktuálnej situácií Vás budeme priebežne informovať.

             

            Ďakujeme veľmi pekne za pochopenie.

             

             

             

             

              Team školské mlieko

                      RAJO s.r.o.

             

             

             

             

             

             

             

             

             

             

          • POZOR, VYUŽITE PRĹEŽITOSŤ MÁTE UŽ LEN 6 DNÍ

          • podarujte 2% svojich daní.

            Každý rodič v ZŠ s MŠ Pavla Demitru je členom občianskeho združenia RODIČOVSKÉ ZDRUŽENIE pri ZŠ s MŠ Pavla Demitru Dubnica. Dvoje 2% daní, ktoré inak putujú do štátneho rozpočtu, môžete darovať svojmu dieťaťu, ktoré je žiakom našej školy. Takto získané peniaze sa využívajú na čiastočnú úhradu nákladov napr. na dopravu žiakov na lyžiarsky kurz alebo školu v prírode, nakupujú sa pomôcky, na odmeny za súťaže a pod.

            AKO NA TO? JE TO JEDNODUCHÉ:

            1. Tlačivo "VYHLÁSENIE o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby" si vyplníte, prípadne Vám ho vyplní každá dobrá mzdárka vo Vašej firme. Tlačivo nájdete v linku pod textom.  Nezabudnite na Váš podpis.

            2. K tomuto Vyhláseniu Vám mzdové (PaM) oddelenie vo Vašej firme vystaví "Potvrdenie o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti".

            3. Obe tlačivá odošlite na daňový úrad prisluchajúci miestu bydliska, prípadne odovzdajte triednemu učiteľovi alebo na sekretariáte školy najnekôr do 30.3.2023 oni ho odovzdajú za Vás.

            4. Pozor! o vystavenie potvrdenia z bodu 2. treba POŽIADAŤ na Vašom mzdovom (PaM) oddelení najneskôr do 15.2.2023. Ak ste už žiadosť podali resp. podpísali a nepožiadali, požiadajte o doplnenie a v žiadosti uvediete, že chcete darovať 2% z Vašich daní.

            Ako ešte môžete pomôcť?

            1. Oslovte kolegov, priateľov, rodinných príslušníkov, ktorí 2% z dane nedaroval a ponúknite mu možnosť darovať ho nášmu o.z. Rodičovské združenie pri ZŠ s MŠ Pavla Demitru Dubnica nad Váhom. Môžete im priniesť aj tlačivo "Vyhlásenie" z bodu 1.

            2. Môžete osloviť aj majiteľa firmy, pretože právnické osoby môžu darovať 1% z dane. Firma obyčajne pozná postup. V niektorých firmách žiadajú na výšku 1% z ich daní projekt. V takom prípade kontaktujte riaditeľa školy, ktorý zabezpečí vypracovanie projektu. Ďakujeme za spoluprácu, Ing. Andrej Kuric predseda o.z. Rodičovské Združenie pri ZŠ s MŠ Pavla Demitru Dubnica n/V, Mgr. Oto Bača riaditeľ školy.

             

             

          • Demitrovci hrajú divadlo

          • alebo Snehulienka a 7 trpaslíkov 

            Naši štvrtáci, triednej učiteľky Mgr. Čiernikovej a Mgr. Brnákovej, si v ŠKD pod vedením p. vychovávateľky Mgr. Zuzky Kaprálikovej nacvičili divadielko s názvom Snehulienka a 7 trpaslíkov. Scenár si deti prispôsobili na svoje podmienky samy, pridali aj hudobný doprovod na husliach. Divadielko následne odohrali pre žiakov školy a deti z MŠ. Dve predstavenia odohrali aj pre našich seniorov v zariadení sociálnych služieb  Dubina. 

            Na deti sa prišla pozrieť aj TV Považie a urobila o našich divadelníkoch reportáž.

            Na záver mali deti posedenie, ktoré sa uskutočnilo vďaka finančnej podpore Rady rodičovského združenia a  p. riaditeľa Mgr. Baču.

            Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa podieľali na príprave predstavení a našim skvelým divákom.